Ons team 

Wij zijn Annelies en Nico van Schaijk, en hebben op de Achterstesteeg ons boeren bedrijf met Aberdeen Angus koeien. Al een paar jaar is onze boerderijwinkel met terras geopend, hierbij worden we bijgestaan door onze zoons Niels en Tim.  De winkel is gevestigd in een eeuwenoud schuurtje dat een grondige verbouwing heeft ondergaan.  Tijdens de verbouwing is ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk van de originele constructie bewaard is gebleven.

Ons bedrijf

We zijn de 3e generatie die op deze plek boert. Mijn opa kwam hier in 1944 wonen met zijn gezin. Sinds 1998 zijn we biologisch gecertificeerd. Dat houdt in dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruiken, en de koeien in de zomermaanden in de wei lopen. We werken veel samen met Staatsbosbeheer en beheren de graanakkers aan het Everse Akkerpad en daarnaast veel van de beemden langs de Dommel tussen Sint-Oedenrode en Nijnsel. Het graan en het stro gebruiken we voor onze koeien, en ons vee loopt in de zomermaanden te grazen in de beemden langs de Dommel. 

De Klaproos

Op oude kaarten staat onze boerderij als "Gasthuishoeve" of "De Gasthuische Hoef" genoemd, deze naam komt van het Gasthuisziekenhuis in Den Bosch, die veel boerderijen in de omgeving in eigendom had. Er zijn dan ook meerdere boerderijen die deze naam hebben. We hebben voor de naam de Klaproos gekozen omdat op onze akkers aan het Everse Akkerpad de klaprozen in de zomer zo uitbundig bloeien.  

Onze koeien

Onze vleeskoeien zijn van het ras Aberdeen Angus, een ras wat in de 19e eeuw is gefokt in Schotland. Vaak wordt het ras Black Angus genoemd, maar er zijn ook rode dieren, Red Angus. De eigenschappen van Red en Black zijn gewoon hetzelfde. De dieren hebben een gemoedelijke karakter, en hebben van nature geen hoorns. De dieren redden zich prima op de schrale gronden van Staatsbosbeheer en de moederdieren zijn zeer zorgzaam, waardoor de kalveren gewoon bij de koeien kunnen lopen.. Ook wordt het ras alom geroemd om haar uitstekende vlees, het vlees is "gemarmerd", het heeft fijne vetlijntjes door het vlees, wat zorgt voor de goede smaak. We willen onze kudde authentiek houden en zijn daarvoor ook aangesloten bij de Nederlandse Aberdeen-Angus stamboekvereniging.   

Onze visie

Wij geloven dat er een duurzame manier van boeren bestaat. En ook dat we onze dieren een vol en gelukkig kunnen geven. Daarvoor moet het boeren bedrijf wel gemoderniseerd worden. We investeren onze tijd en geld in het circulair maken van de boerderij, door bijvoorbeeld onze eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook proberen we onze keten zo klein mogelijk te houden en onze producten lokaal te verkopen. Een recente ontwikkeling is ook het toepassen van "agroforestry" op onze weilanden. Door notenbomen te zetten op de weides kunnen de koeien genieten van schaduw en koelte in de zomer, terwijl meststoffen van de runderen de notengroei bevordert.

We weten dat we onderdeel zijn van de natuur om ons bedrijf heen en werken daarvoor samen met Staatsbosbeheer. Zo hebben we bijvoorbeeld de Dommelbeemden en bijbehorende akkers in ons beheer. Om de biodiversiteit te stimuleren hebben we vogelkasten gezet waar uiltjes in nestelen, gaan we verschillende soorten bomen zetten en kiezen we voor meerjarig grasland.

De koeien langs de Dommel