Ons team 

Wij zijn Annelies en Nico van Schaijk, en hebben op deze plek ons melkveebedrijf met daarnaast ook onze Aberdeen Angus koeien. Onze boerderijwinkel met terras is pas geopend ,hierbij worden we bijgestaan door onze jongste zoon Niels.  De winkel is gevestigd in een eeuwenoud schuurtje dat een grondige verbouwing heeft ondergaan. 

Ons bedrijf

We zijn de 3e generatie die op deze plek boert. Mijn opa kwam hier in 1944 wonen met zijn gezin. We hebben een melkveebedrijf met 75 melkkoeien en bijbehorend jongvee (pinken en kalveren). Sinds 1998 zijn we biologisch gecertificeerd. Dat houdt in dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruiken, en de koeien in de zomermaanden in de wei lopen. We werken veel samen met Staatsbosbeheer, we beheren de graanakkers aan het Everse Akkerpad, en veel van de beemden langs de Dommel tussen Sint Oedenrode en Nijnsel. Het graan en het stro gebruiken we voor onze koeien, en ons vee loopt in de zomermaanden te grazen in de beemden langs de Dommel. 

De Klaproos

Op oude kaarten staat onze boerderij als "Gasthuishoeve" of "De Gasthuische Hoef" genoemd, deze naam komt van het Gasthuisziekenhuis in Den Bosch, die veel boerderijen in de omgeving in eigendom had. Er zijn dan ook meerdere boerderijen die deze naam hebben. We hebben voor de naam de Klaproos gekozen omdat op onze akkers aan het Everse Akkerpad de klaprozen in de zomer zo uitbundig bloeien.  

Onze koeien

Onze vleeskoeien zijn van het ras Aberdeen Angus, een ras wat in de 19e eeuw is gefokt in Schotland. Vaak wordt het ras Black Angus genoemd, maar er zijn ook rode dieren, Red Angus. De eigenschappen van Red en Black zijn gewoon hetzelfde. De dieren hebben een gemoedelijke karakter, en hebben van nature geen hoorns. De dieren redden zich prima op de schrale gronden van Staatsbosbeheer. Ook wordt het ras alom geroemd om haar uitstekende vlees, het vlees is "gemarmerd", het heeft fijne vetlijntjes door het vlees, wat zorgt voor de goede smaak.  

Onze melkkoeien zijn van het MontbĂ©liarde ras, dit ras stamt uit Frankrijk. Het ras is gefokt voor vlees en melkproductie, de dieren kunnen uit gras veel melk geven, vandaar dat je deze veel ziet op biologische boerderijen. De dieren zijn roodbont, met de kenmerkende witte kop. Onze melkkoeien lopen in de zomer altijd rond op de weilanden rond de boerderij, maar ons jongere vee loopt dan langs de Dommel in de beemden van Staatsbosbeheer.

De koeien langs de Dommel